Ana Sayfa
Ayın Mezunu

Hakkı ALKAN

Mezuniyetinizden bu güne iş hayatınızla ve kariyerinizle ilgili kısa bilgi verir misiniz?

Mezun olmadan önce Alman menşeili bir dergiye dışarıdan yazarlık yapıyordum. Aynı zamanda bazı fabrika ve şirketlere de insan kaynakları ve yazılım üzerine de hizmet veriyordum öğrenciyken. Şirketin tam zamanlı iş teklifini kabul ederek, İstanbul’a yerleştim ve medya dünyasına giriş yaptım. O alana giriş yaptığımda Endüstri Mühendisliği lisans eğitiminde aldığım bilgileri kullanarak önemli işler geliştirdim. 2005 yılında ShiftDelete.Net'i kurdum, 2014 yılında techinside.com, 2015 yılında da sosyopat.com.tr'yi kurdum. Şu anda Teknokent içerisindeki ar-ge şirketimiz de mevcut. Yenilikleri keşfetmeye ve var olan işlerimizi büyütmeye devam ediyoruz.

 

Öğrenci olduğunuz dönem ile ilgili önemli bir hatıranız varsa bizimle paylaşabilir misiniz?

Öğrenci olduğum zaman kendime ait bir bilgisayarım yoktu. Okulun Enformatik biriminde öğrenci asistan olarak çalışıyordum. Güvenlik görevlilerinden ve idarecilerimden izin alarak gece geç saatlere kadar çalılıyordum. Son otobüs, 23:00’daydı. O otobüsü kaçırdığım zaman eve yürümek 1 buçuk saatimi alıyordu. Bazen evde de çalışmak için bilgisayar kasamı kucaklayıp, ertesi gün geri getirdiğim de olurdu.

 

Kariyerinizin en önemli kısmı hangisiydi, bu hayatınızı nasıl etkiledi?

ShiftDelete.Net'in aynı fikrini, çalıştığım kuruma teklif etmiştim. Kabul edilmeyince, önce hayal kırıklığı, sonrasında da kendi işimi yapma isteği duydum o gün. Bilgisayarın başına geçtim ve boşta olan shiftdelete.net alan adını 9 dolar’a satın aldım. Sanırım her şey o günden sonra değişti.

 

Hayatınızda en çok hoşunuza giderek yaptığınız iş neydi?

Canlı yayınlar. Anlık olarak takipçilerin merak ettiği konularda onları bilgilendirmek, faydalı bilgiler vermek, şu sıralar en çok sevdiğim iş.

 

Tecrübelerinize göre Endüstri Mühendisliği zaman içerisinde sizce nasıl değişti, gelecekte Endüstri Mühendislerini neler bekliyor?

Endüstri Mühendisliği, sistemi yönetmenin ve verimli hale getirmenin ta kendisi. Zamanla gelişen, aslında Endüstri Mühendisliği değil, Endüstri Mühendisliği ile gelişen dünya ve teknoloji. Dünyanın en önemli sorunu kaynakları iyi kullanamamak ve doğru işleri, en iyi zamanda hedefine uygun geliştirememek. Endüstri Mühendisliği, bu sorunu çözmek için var. Yıllar içerisinde değişen şey, Endüstri Mühendisliği’nin kullandığı araçlar oldu. Verileri elle tespit etmek yerine sensörlerle bu işi çözüyorsunuz. Gelen verileri analiz etmek için Büyük Veri ve akıllı karar destek mekanizmaları mevcut. Kullanılan sistemler, işlemci teknolojileri sayesinde çok daha kısa sürede gerçekleştirilebiliyor.

 

Bölümümüz öğrencilerine ve yeni mezunlarımıza ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

İlk tavsiyem belki çok komik gelecek ama mutlak başarının sırrı bu: öğrenci kardeşlerim, güne çok erken başlamalı. Güneş doğmadan ayağa kalkmalı. Arkadaş çevresinden, çok iyi bir takım oluşturmalı. Bu takım, küçük de olsa bir sorunun çözümü için uğraşmalı. Günlük hayatta bir kişinin, küçük bir şirketin sorununu çözen, milyonlarca kişinin hayatına da katkı sağlayabilir. Tüm bu işleri yaparken, ailelerine çok değer versinler, onların desteği ve duasını almayı asla ihmal etmesinler. Ülkemizin, daha çok refah ve berekete kavuşması için Endüstri Mühendisi arkadaşlarımıza çok ihtiyaç var.