Ana Sayfa
Ayın Mezunu

Veysel KARAFİLİK

Sn Veysel KARAFİLİK, SAÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü olarak mezunlarla ilişkilerimizi geliştirmek, başarılı mezunlarımızı yeni öğrencilerimize, yeni mezunlarımıza ve kamuoyuna duyurmak adına bir çalışma başlattık. Her ay bir mezunumuzu tanıtmak istiyoruz. Tanıtacağımız ilk kişi olarak, ilk öğrenci ve ilk mezun olduğunuz için sizinle başlayalım istedik.   

Üniversitemizle ilk kesişiminizden başlayalım isterseniz.

Güzel bir çalışma başlatmışsınız, tebrik ederim. Ayrıca ilk benimle başladığınız için de teşekkür ederim. 1977 yılında İşletme Mühendisliği, İTÜ ile beraber aynı yıl eş zamanlı olarak Sakarya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisinde (SDMMA) kuruldu. SDMMA’ya 40 öğrenci alındı. 77 30 01 öğrenci numarası ile bölümün ilk öğrencisiydim. Ertesi yıl bölümün adı değişerek Endüstri Mühendisliği oldu. Yaklaşık 12 arkadaş 1981 de SDMMA’den mezun olduk. Bir yıl sonra, 1982’den itibaren mezun olan arkadaşlar İTÜ Endüstri Mühendisliği diploması aldılar. SAÜ ise üniversite olarak 1992 yılında kuruldu.

Mezuniyetinizden bu güne iş hayatınızla ve kariyerinizle ilgili kısa bilgi verir misiniz?

İş hayatımın satırbaşları:

  • 1981/9 – 6 Ay Devlet Memuriyeti,
  • 1982/4 –  16 ay Yedek Subay olarak Askerlik Görevi,
  • 1983/7 – 1998/10 arası,  Sapanca’da ISS (Şimdiki adı Federal Mogul)da, otomotiv sektöründe,  Üretim Kontrol Mühendisi olarak başladım. Aynı Firmada zamanla Planlama Şefi, ardından Üretim Planlama Müdürü görevini yürüttüm. 1997’de İzmit İMP (Mahle Piston)’a atandım. 16 yıllık dönemde MRP – ERP Uygulamalarında ve Firmaya özgün yazılımlarda Sistem Analistliği, SAP Kurulumunda Planlama Modüllerinde sorumluluklar aldım. Çalıştığımız Firma el değiştirdikçe, Türk – Alman – İngiliz ve Amerikan ekollerini tanıdım.
  • 1998/11 – 1999 17 Ağustos Depremine kadar, Adapazarı, TIRSAN’da İş Hazırlama ve Kalite Güvence Müdürlüğü görevini yürüttüm. Her iki firmada, Otomotiv Sektörünün büyüme sürecine katkı sağladık.
  • 1999/9’dan itibaren 10 yılı aşkın, Ankara TERMİKEL Grup ( Elektrik – Elektronik – Mobilya – Laboratuvar – Belgelendirme ) İşletmelerinde, Planlama - Kalite – Eğitim Birimlerinde görev yaptık.  
  • 2003 yılından bu yana, 500’ü aşkın Firmada ISO 9001 ve 14001 Kalite ve Çevre Yönetim Sistemi Danışmanlık, Denetim ve Eğitimi süreçlerinin içinde oldum.  
  • Halen, 2010 yılından bu yana, 7500 çalışanı olan bir Şirketler Topluluğunda, Yönetim Danışmanlığı görevimiz sürüyor. Paralelde, Baş denetçi belgemizi güncelleme amaçlı, denetimlere de çağrılıyoruz.

 

Öğrenci olduğunuz dönem ile ilgili önemli bir hatıranız varsa bizimle paylaşabilir misiniz?

1977- 1981 döneminde asistan kadrosunda olup; zamanla profesör olan ve/veya ülke yönetiminde etkin olan hocalarımızı anmak istiyorum. İsimlerini unvanlarını söylemeyeceğim hocalarımız, hocalıkları yanında ağabey gibi davranıyorlardı, bizlere. İlk akla gelen isimler: Harun Taşkın, Sami Güçlü, Abdullah Gül, Salih Şimşek, Cemalettin Kubat, Yılmaz Güney..

 

İlk mezunlar olarak Kariyeriniz nasıl şekillendi? Üniversite dönemindeki kurgularınızı hayata geçirebildiniz mi?

Biz 1981’de mezun olduğumuz dönemde akademisyen kadrosu için eleman alımı yapılmadı. Bu sebeple ilk mezunlardan, bizim dönemden akademisyen istihdam edilmedi. Akademisyenlik süreci 1982 mezunları ile başladı. Orhan Torkul, Bayram Topal gibi isimler akademisyen oldular, sizleri bilgilendiriliyorlar. Eşim de 1982 mezunu, İTÜ diplomalı, Sakarya mezunu, endüstri mühendisi.

İlk mezun arkadaşlarımızdan bir kaçı kendi işini kurdu. Genelde sanayi işletmelerinde, planlama ve üretim birimlerinde istihdam imkânı buldular.

 

Kariyerinizin en önemli kısmı hangisiydi, bu hayatınızı nasıl etkiledi?

İlk profesyonel işimde, Segman Fabrikasında 1,5 ay elle İş Emri Kartı doldurdum. Sıkıldım… Gittim şefime, “Sıkıldım artık” dedim. Şefimin cevabı, hayatıma yön verdi: “Bir Endüstri Mühendisi kendi işini kendi yaratır!” O günden beri, iş verilmesini beklemem, işe ben sarılırım, saldırırım.

 

Hayatınızda en çok hoşunuza giderek yaptığınız iş neydi?

16 yıl çalıştıktan sonra, Ankara’da yeni firmada kendimi kürsüde bulmam oldu. O yıllarda Ankara’da Sanayi Kültürü, Marmara bölgesine göre en az 15 yıl geride. Kalite Eğitimleri vermek zorunda kaldım. Sevdim de bu işi. Eğitmenlik, ardından Denetçilik, peşinden Danışmanlık rolü üstlendik. Severek yapıyorum işimi.

 

Tecrübelerinize göre Endüstri Mühendisliği zaman içerisinde sizce nasıl değişti, gelecektete Endüstri Mühendislerini neler bekliyor?

İlk derslerde hocalarımıza sorardık: ‘Endüstri Mühendisi ne iş yapar?’ Birden fazla cevap alırdık.                       Aklımda kalan ifadeler: ‘ Yönetim adına Planlama, Organizasyon, Takip, Değerlendirme Süreçlerini yürüten kişi; Bu işleri sistematize eden birim de Endüstri Mühendisliğidir’ diye tanımlamıştık. Öyle de oldu.

 

Bölümümüz öğrencilerine ve yeni mezunlarımıza ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

  • Gözünüz hep dışarda olsun. Yeni olan her şeye ilgi duyun.
  • Her durumda, pozitif yaklaşım; Ben olsam bu işi ‘daha iyi’ nasıl yaparım!
  • Her yeni süreçte: Eleştirel değil, bu sürece nasıl katkıda bulunabilirim!
  • Öğrencilikte başlamalı, iş hayatı. Stajlar bir başlangıç adımı, ama üstüne bir şeyler koymak lazım.
  • İş hayatına atılınca, mezun olduğun okulun önemi oldukça azalıyor. Bireysel başarı öne çıkıyor.
  • Mülakatlarda şunu sorguluyoruz: - Neler yaptın! – Bize ne katkı sağlayacaksın!

 

Bu prensipleri kendi iş hayatınızda uygulayabildiniz mi?

Üniversite ile irtibatımı, sınırlı da olsa koparmamaya çalıştım. İşletme Yüksek Lisans dersleri aldım. Bölümün başarılı ve ilgili öğrencileri ile ortak projeler ürettik.

 

Şimdi neler yapıyorsunuz? Daha neler yapmak istiyorsunuz?

10 yıl önce emekli oldum, ama fiilen çalışıyorum. Danışmanlık yanında, Denetim ve Eğitim hizmetleri devam ediyor.

İlk fırsatta birikimlerimi, yazmak istiyorum. Ama kitap olarak, ama sanal ortamda paylaşım şeklinde.

 

İlk mezun arkadaşlarınızla görüşüyor musunuz?

Mezun olalı 35 sene oldu. Bazı arkadaşlar fiilen emekli oldu. Çoğumuz çalışmaya devam ediyoruz. Her sene Sakarya’da buluşmaya çalışıyoruz. Üniversitenin, Endüstri Mühendisliği Bölümünün programlarına katılmaya gayret ediyoruz. 

İlk mezun olarak bizimle bu görüşmeyi yaptığınız ve tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler

Ben de teşekkür ederim.

Fotoğraflar